“Socijalno poduzeće” d.o.o. koje je osnovala udruga tjelesnih invalida TOMS iz Trogira otvorilo je ovih dana “Buffet Leptir” u kojemu će osobe s invaliditetom stjecati svoja prva radna iskustva.

Službena svečanost otvaranja planirana je za danas, 5. lipnja, a TOMS je poslao pozivnice premijeru Andreju Plenkoviću, predsjedniku Sabora i Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Nitko još nije otkazao poziv, rekao je Bašić, našalivši se kako će i oni ako dođu sladiti nepca njihovim ukusnim jelima i slasticama.

Restoran u kojemu se pripremaju jela te obavlja njihova dostava za građane, uključujući i one socijalno ugrožene, nalazi se u Ulici dr. Franje Tuđmana 34 D, u neposrednoj blizini sportske dvorane, gdje je i parkiralište.

Financijsku potporu za uređenje prostora i nabavu opreme – moderne kuhinje u iznosu od 600.000 kuna pružio je Zavod za vještačenje, rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, a dodatnih 70.000 kuna su sredstva spomenute udruge. Grad Trogir ustupio je prostor površine 90 kvadrata, uz simboličnu najamninu, u objektu u kojemu se inače sastaju članovi trogirskog Sindikata umirovljenika, koji će se tamo i dalje družiti u poslijepodnevnim satima.

Trenutačno u “Buffetu Leptir” rade tri invalidne osobe kao pomoćni kuhari, a zaposlena je glavna kuharica i konobar.

– Nakon sedmogodišnje borbe naša zamisao za otvaranjem restorana je uspješno okončana. Prvotno je bio plan da ga otvorimo na lokaciji Miševac na Čiovu, ali to je otpalo. Zahvaljujući gradskoj vlasti i gradonačelniku Anti Biliću, koji je prihvatio prijedlog da to bude u prostoru dodijeljenom Sindikatu umirovljenika, uspjeli smo ostvariti naš projekt – kazao je predsjednik TOMS-a Ivica Bašić.

– Može bilo tko doći na marendu, cijene su popularne, a jela ukusna. U ponudi su tri jela dnevno, a na terasi se može popiti kavica i osvježavajuća pića. Moram istaknuti kako sam sretan što smo restoran otvorili upravo u vrijeme epidemije koronavirusa, kao poticaj da nije sve stalo, kako to neki kažu. Naravno, pridržavamo se svih propisanih mjera o korištenju dezinfekcijskih sredstava i socijalne distance – istaknuo je Bašić.

Dodao je kako za sada sve ide u veselom tonu, upravo onako kako je veselo i u šarenim bojama oslikan interijer i eksterijer restorana. Posebno ga raduje što je susjedna općina Seget osigurala oko 200.000 kuna za dostavu jela svojim socijalno ugroženim mještanima te se nada da će se priključiti i Marina i Okrug te Grad Trogir.

https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/zaposljavanje-trogirskih-invalida-clanovi-udruge-toms-pozivaju-vas-na-marendu-u-svoj-buffet-leptir-1024981

Skip to content