Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize ovogodišnju kampanju Svjetskog dana cerebralne paralize (6. listopada) obilježit će održavanjem kuharske radionice za osobe s ovom bolešću u okviru projekta “Mi smo ovdje uključeni” financiranog od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Također, žele ukazati na ključna područja na kojima treba aktivno doprinositi kako bi se utjecalo na promjene javne svijesti, inkluzivnog obrazovanja, bolje kvalitete života, dostupnosti medicinskog i terapijskog pristupa, mogućnosti zapošljavanja, vlastitog doprinosa zajednici te građanskim pravima.

Radionicu je održala trogirska Udruga TOMS u prostorijama “Buffet Leptir”. Kuhala se juha od poriluka, zelena tjestenina s gljivama i hamburgerom, ribani kupus i zelena salata te zelene kivi kocke.

-Uključili smo se u obilježavanje tako što smo prostorije našeg “Buffeta Leptir” ukrasili zelenim balonima, a imamo i zeleni meni jer je to boja cerebralne paralize. Kuhanje se, osim u Trogiru, organizira i u Zagrebu. U udruzi TOMS je 10 članova s cerebralnom paralizom različitih dobnih skupina što je za ovako malo područje velika brojka, kazao je predsjednik udruge Ivica Bašić.

-Imam invaliditet gornjeg dijela tijela 70, a donjeg 50%. Trebala bih operirati lijevi kuk, ali ne usuđujem se. Teško mi je vidjeti osobe s cerebralnom paralizom, pogotovo djecu. Osuđeni su na kolica, rado bih im pomogla da mogu. Želim im sve najbolje, naglasila je Ana Radelja, osoba s invaliditetom zaposlena u buffetu.

Pozivamo vas da se i vi aktivno uključite i podržite kampanju na temu prema vašem izboru. Iskoristite društvene mreže i podijelite informacije, videozapise i/ili priče s prilogom o tome.

Tekst & Foto & Video: AL

Izvor: Trogirski portal

Skip to content