Članovi udruge TOMS kojima je potrebna svakodnevna rehabilitacija, od sada će svoje vježbe moći raditi kod kuće zahvaljujući sustavu PeThe i dvama uređajima „ Kinect“ tvrtke Microsoft koje im je donirao Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize.
Sustav je, 30. ožujka, fizioterapeutima, volonterima udruge TOMS prezentirala mlada Trogiranka, studentica Medicinskog fakulteta Karmela Brešan, koja je zajedno s kolegama osmislila sustav PeThe i tako prošlu godinu postala jedna od dobitnica Imagine Cup stipendije. Naime, potencijal projekta prepoznao je osnivač Microsofta, Bill Gates, dodijelivši timu mladih inovativnih studenata bespovratnu stipendiju za daljnji razvoj projekta.
Inače, PeThe je računalni sustav za udaljenu fizikalnu terapiju koji pruža snimanje, obradu i izvođenje individualnih vježbi za svakog pacijenta, a ujedno štedi vrijeme i novac. Terapeuti mogu snimati vježbe i kreirati treninge pri čemu imaju mogućnost prilagodbe svakom pacijentu posebno. Pacijent vježbe izvodi kod kuće, a statistika i snimke šalju se natrag terapeutu kako bi mogao pratiti napredak i modificirati vježbe ako je to potrebno.
Sustav PeThe već se koristi u nekoliko bolnica u Hrvatskoj i Europi.

Categories: 2013

Skip to content