]U službenom posjetu nizozemskom gradu Tilburgu i nevladinoj udruzi PortAgori od 02-05. listopada boravili su gradonačelnik grada Trogira Ante Stipčić, predsjednik trogirske udruge TOMS Ivica Bašić i dr.Mladen Pavić, ravnatelj Doma Trogir i predsjednik Udruge ravnatelja u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske. Do ovog radnog susreta došlo je na poziv udruge PortAgora koja je u nekoliko navrata posjetila Trogir i donirala udrugu TOMS i Dom Trogir.

Osim razgovora socijalne i humanitarne tematike, istaknuta je želja z anovim zajedničkim projektima u školstvu s direktorom Room Pannen School for Tourism, čiji se đaci školuju za vrhunske svjetske kuhare, menadžere, avionsko osoblje. Odlično je prihvaćena prezentacija dr.Pavića o mogućnostima zdrastvenog turizma otoka Drvenika, kao i projekt sanacije odlagališta smeća u Planom te reciklaže smeća iz koje bi se dobivala struja.

Udruga TOMS, kao jedan od hrvatskih nositelja EU projekata, ostvarila je mogućnost za zajdničke projekte s tuzlanskom udrugom Bridge-Most te International Forum of Solidarity-Emmaus, kao i sa udrugom svjetske asocijacije Franco Bettolli koja je napravila značajne projekte na području Srebrenice u BiH.

Prezentacija programa zapošljavanja i ručak od strane osjetljive skupine mladih Nizozemaca, koji se uz pomoć grada i EU projekata obučavaju i vode restoran Prins Heerlijk, otvorila je vidike i trogirskoj delegaciji za sličnim projektom. Neprofitna udruga PortAgora je već započela sa sličnim prijektom unajmivši prostor na području grada Trogira.

U bilateralnim, prijateljskim razgovorima s dogradonačelnikom Tilburga Mr.Roel Lauwerierom, gradonačelnik Ante Stipčić istaknuo je sve povijesne, kulturne,ekološke i ekonomske značajke UNESCO-va Trogira, kao i komparativne prednosti ulaganja u Trogir, Splitsko-dalmatinsku županiju i Hrvatsku. Težište je stavljeno na novoj avionskoj liniji, eko prizvodnji hrane, turizmu, brodogradnji, socijalnim projektima, razvoju oba otoka Drvenika, a sve iz strukturnih fondova EU. Impresivno je prikazan projekt Kwekerij Diamant Groep komunalnog poduzeća grada Tilburga u kojoj je zaposleno oko 3000 radnika, od kojih su većina tjelesni invalidi, osobe s posebnim potrebama. Ovisno o svojim mogućnostima, ovi zaposlenici rade u ekopoljoprivredi, proizvodnji piva i sira Trapista.

Grad Tilburg smješten je na jugu Nizozemske s populacijom od oko 200.000 stanovnika. Nekada jako tekstilno središte, danas okrenut ekološkim projektima,turizmu, proizvodnji hrane, sira, piva. Posebna se pažnja poklanja volonterskom radu, odgoju i obrazovanju mladih, zapošljavanju, socijalnim projektima, a većina stanovnika svih dobnih skupina koristi bicikl kao glavno prijevozno sredstvo. Grad, zajedno s dvije stambene zadruge, brine o iznajmljivanju stanova za potrebite.

Osim radnog dijela, delegacija Trogira je, uz potporu bosansko-hercegovačkih prijatelja, otpjevala i nekoliko pjesama Vinka Coce, a na kraju je gradonačelnik Ante Stipčić svojom interpretacijom Milosti, uz podršku svih učesnika radnog skupa, “zaradio” veliki aplauz.

Velika je zasluga direktora PortAgore gospodina Jana van Eschua što je došlo do realizacije ovog radnog susreta, kao i obitelji gospođe viktorije Kristić, velikih zaljubljenika u Trogir i Hrvatsku. Na kraju želimo reći da je udruga PortAgora i financirala ovaj posjet trogirske delegacije, na čemu im od srca zahvaljujemo!

Categories: 2013

Skip to content