Sadržaj ovog materijala isključiva je odgovornost Udruge tjelesnih invalida TOMS i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.

Početkom lipnja Udruga TOMS počela je s provedbom projekta Zaželi promjenu-idemo dalje! čime su nastavljene aktivnosti  pomoći i podrške u kući za osobe starije životne dobi i osobe u nepovoljnom položaju.

U okviru ovog projekta osigurat će se zapošljavanje 25 nezaposlenih žena i omogućiti skrb za 160 korisnika.

Projekt je 100% financiran iz Europskog socijalnog fonda, a udruga ga provodi u partnerstvu s Gradom Trogirom, općinom Marina te  obveznim partnerima Centrom za socijalnu skrb  Trogir i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – područna služba Split.

Usluga pomoći u kući starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju podrazumijeva: pomoć u kupovini i dostavi namirnica, pomoć u pripremi obroka u kućanstvu korisnika, pomoć u održavanju čistoće stambenog prostora korisnika, pomoć pri oblačenju i svlačenju, briga o higijeni, pomoć u posredovanju u ostvarivanju raznih prava (dostava lijekova, plaćanje računa, dostava pomagala i sl.), pomoć u socijalnoj integraciji, pružanje podrške korisniku kroz razgovore i druženje te uključivanje u društvo, pratnju i pomoć u raznim društvenim aktivnostima.

Ukupna vrijednost projekta je 2.210.318,75 kuna.


Srpanj 2021.

Od lipnja 2021. na širem trogirskom području ponovo se provode aktivnosti pomoći i podrške u kući. Korisnici usluga, kako oni koji su navedene usluge imali u prvoj fazi provedbe programa Zaželi, tako i novi koji  su ušli u projekt s početkom faze II, izuzetno su zadovoljni. Iako se razlikuju prema svojim potrebama, interesima i mogućnostima, svi korisnici ističu važnost ove usluge koja im omogućava da zadrže neovisnost, žive u  vlastitom domu i imaju osjećaj kontrole nad svojim životom.

Projekt Zaželi promjenu-idemo dalje! svakako doprinosi razvoju  izvaninstitucionalne skrbi dostupne starijima u skladu s njihovim potrebama, kod korisnika pojačava osjećaj pripadnosti lokalnoj zajednici i smanjuje osjećaj  društvene izolacije.

Categories:

Skip to content