Putem otvorenog javnog poziva “Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza 2” (UP.02.2.2.09), Udruzi tjelesnih invalida TOMS odobren je projekt pod nazivom  Usluga osobne asistencije za kvalitetniji život osoba s invaliditetom.

Riječ je o  programu udruga koje pružaju usluge asistencije osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2019. do 2021. godine. Projektom se utječe na jačanje socijalnog uključivanja osoba s invaliditetom kroz daljnji razvoj i povećanje kvalitete usluge osobne asistencije. Projekt će omogućiti zapošljavanje osobnih asistenata u periodu od 24 mjeseca – jedan asistent po korisniku, koji će svojim radom donijeti pozitivne pomake kućanstvima, krajnjim korisnicima i ujedno lokalnoj zajednici.

Ciljna skupina projekta su odrasle osobe s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta i odrasle osobe s intelektualnim teškoćama i mentalnim oštećenjima, a žive na području Grada Trogira i pripadajućih općina.

Ukupno trajanje projekta je 30 mjeseci.

 

20 KORISNIKA – 20 OSOBNIH ASISTENATA

 

Kodni broj: UP.02.2.2.09.0025

Razdoblje provedbe: 29.11.2018.-31.03.2021.

Ukupna vrijednost Projekta iznosi: 2.316.474,94 HRK

Ukupni prihvatljivi troškovi iznose: 2.316.474,94 HRK

Provedbeno tijelo razine 1: Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

Provedbeno tijelo razine 2: Hrvatski zavod za zapošljavanje

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

https://mdomsp.gov.hr/

http://www.hzz.hr/

Sadržaj ove publikacije isključiva je odgovornost Udruge tjelesnih invalida TOMS.

 • SVIBANJ 2021.

Prelaskom svih korisnika u projekt faze III za voditeljicu, koordinatoricu i administrativnu djelatnicu projekta preostalo je provesti završne radnje za projekt te poslati završno izvješće i time završiti projektnu fazu II.

 • TRAVANJ 2021.

U mjesecu travnju svi korisnici projekta prešli su u projekt  Usluga osobne asistencije za kvalitetniji život s invaliditetom-faza 3 te je i time su projektne aktivnosti vezane za uslugu asistencije prema korisnicima u projektu Usluga osobne asistencije za kvalitetniji život osoba s invaliditetom – faza 2 završene.

Korisnicima osobne asistencije te njihovim osobnim asistentima i asistenticama najvažniji dio je nastavak svih aktivnosti.

Projekt je proveden po svim planiranim aktivnostima te su korisnici projekta, a i sama udruga zadovoljni na završne rezultate istog. Obzirom na pojavu virusa COVID-19 projekt se uspješno proveo te su tijekom posljednjih 14 mjeseci sve aktivnosti provedene u skladu sa epidemiološkim mjerama i do mjeseca travnja 2021. godine samo jedan korisnik je obolio od COVID-a, a svi ostali su se na našu preporuku i savjete cijepili ili sa jednom ili sa dvije doze. Cijepljenjem su osigurali svoje zdravlje, zdravlje svojih bližnjih i napokon nakon dugo vremena su izašli iz svojih domova bez straha od zaraze što je ujedno važno i za što bolju i kvalitetniju provedbu projekta.

Upravo izlazak iz kuće i socijalizacija za korisnike je od velikog značaja  i pozitivno utječe na njihovo mentalno zdravlje.

 • OŽUJAK 2021.
Pokrenut sustav prijavljivanja za cijepljenje – cijepise.zdravlje.hr i 0800 0011 

https://www.koronavirus.hr/pokrenut-sustav-prijavljivanja-za-cijepljenje-cijepise-zdravlje-hr-i-0800-0011/898

 

 

Projekt se provodi redovito te smo zadovoljni sa provedbom istog. Rad osobnih asistenata i odnos sa korisnicima zadovoljava sve mjere kodeksa, a preporučenih epidemioloških mjera se svi pridržavaju i time štite i svoje zdravlje.

 • VELJAČA 2021.

https://www.koronavirus.hr/cijepljenje-protiv-covid-19-bolesti-najcesca-pitanja-i-odgovori/892

Posjetima korisnika osobne asistencije i prilikom sastanaka sa osobnim asistentima i jedni i drugi imaju dosta upita vezano za cijepljenje te pored želje za cijepljenjem imaju i strahove od nuspojava koje eventualno mogu nastupiti nakon cijepljenja. Uputili smo korisnike njihovim liječnicima u svrhu informiranja i ustupanja pravih informacija, a i na našu stranicu udruge pod projektom gdje redovito objavljujemo informacije o COVID-u 19. Planirane aktivnosti projekta se provode redovito te smo zadovoljni svim odrađenim aktivnostima.

Nažalost, jedan od korisnika projekta je preminuo, a ujedno je bio i osnivač udruge.

 

 • SIJEČANJ 2021.

Sve korisnike osobne asistencije i osobne asistente smo kontaktirali na samom početku mjeseca kako bi im zaželili sve najbolje u Novoj 2021. godini te smo s njima dogovorili i obilaske te sastanke koji se redovito provode pod svim epidemiološkim mjerama. U nadi kako će cijepljenje proteći najbolje potičemo naše korisnike na odlazak cijepljenja tj. prijavljivanju svojim liječnicima upravo zbog rizične skupine kojoj pripadaju, a i od HZJZ smo dobili obavijest o pokretanju mobilnih timova te cijepljenju u njihovim domovima. Korisnici su zainteresirani i već dio korisnika se prijavio za cijepljenje.

U mjesecu siječnju potpisan je ugovor za projekt “Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom-faza 3 te je dio korisnika usluge osobne asistencije prešao iz 2 faze u 3 fazu u trajanju od 20 mjeseci, a dio korisnika koji su ostali u 2 fazi preći će u projekt 3 faze u 04. mjesecu 2021. godine.

Upute HZJZ za OSI, osobne asistente i njegovatelje OSI

 • PROSINAC 2020.

U mjesecu prosincu sve smo korisnike i njihove osobne asistente kontaktirali o posjeti te zajedničkom sastanku. Zbog epidemioloških mjera prilikom obilaska korisnika ostajemo na hodniku stana ili kuće nastojeći poštivati mjere distance te isto tako sastanke sa osobnim asistentima provode se individualno ili po dvoje najviše jer je prostor udruge premalen za veće skupine ljudi. Ujedno, korisnike, a posebno osobne asistente upozoravamo na korištenje zaštitne opreme i dezinfekcijskih sredstava.  Projekt se provodi sukladno svim planiranim aktivnostima.

OBAVIJESTI O VIRUSU COVID-19

Pozivni centar na temu koronavirusa broj 113 (aktivan od 1.9.2020.)

Pozivom na broj 113 svakim danom od 8 do 21 sat možete dobiti sve informacije o koronavirusu.

Popis i kontakte testnih centara možete pronaći ovdje

Posebne ambulante (po gradovima, popis se nadopunjava):

SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA
Izdvojena ambulanta DZ SDŽ; Doverska 2, Split; telefon: 021 669-264 (24 sata dnevno)

4.009 novih slučajeva u protekla 24 sata, u bolnicama ukupno 2.171 osobaU protekla 24 sata zabilježeno je 4.009 novih slučajeva pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 21.725.

Među njima je 2.171 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 252 pacijenata.

U protekla 24 sata oporavile su se 2.924 osobe, a testirano je njih 11.487.

26.11.2020. 10:00

 

 • STUDENI 2020.

Mjesec studeni je donio povećanje broja oboljelih od virusa COVID-19 u Hrvatskoj te i nadalje upozoravamo sve korisnike projekta, a i njihove ukućane i naravno njihove osobne asistente da i nadalje kroz rad i život paze na socijalnu distancu, higijenu ruku te obvezno nošenje medicinskih maski i rukavica s kojima ih opskrbljujemo u mogućnostima koje kao udruga imamo.

Sastanci sa osobnim asistentima se redovito provode, terenski sastanci isto te zbog vremenskih prilika (lijepo i toplo vrijeme) još uvijek smo u mogućnosti iste održavati van prostorija udruge i domova korisnika.

Projekt se zbog dobre koordinacije provodi prema svim planiranim aktivnostima te nema prepreka ili problema.

Važne informacije ili obavijesti dijelimo sa korisnicima i osobnim asistentima putem sastanaka ili terenskih posjeta, a neke hitnije i putem telefonskih razgovora u koje su često uključeni i topli ljudski razgovori koje ova populacija treba jer je zbog pojave virusa isključena upravo zbog prevencije i zaštite svog zdravlja kao ranjiva skupina.

OBAVIJESTI O VIRUSU COVID-19

Normalan život mora se nastaviti i s virusom moramo naučiti živjeti.

Aplikacija Stop COVID-19 jedan je od načina na koji to možemo!

Sačuvajte svoje zdravlje, zdravlje svoje obitelji, zdravlje starijih i zdravstveno ugroženih i zdravlje osoba s kojima dolazite u kontakt!

Što je Stop COVID-19?

Stop COVID-19 je aplikacija koja služi jednostavnom upozoravanju građana da su se možda našli u epidemiološki rizičnom kontaktu. Pomoći će vam donijeti ispravnu odluku ako razvijete simptome: moći ćete epidemiologu dati točne i jasne informacije o izloženosti. Ako simptoma nemate, a aplikacija vas upozori da ste bili u epidemiološki rizičnom kontaktu, možete pojačano paziti na higijenu i fizičku distancu.

Sukladno preporukama EU, aplikacija Stop COVID-19 je:

 • dobrovoljna
 • transparentna
 • privremena
 • kibernetički sigurna
 • koristi samo privremene i pseudoanonimne podatke

Informacije koje Stop COVID-19 NE sakuplja:

 • LISTOPAD 2020.

Djelatnice udruge, a voditeljica i koordinatorica redovito sukladno aktivnostima  projekta obilaze korisnike osobne asistencije u njihovim domovima te se uredno i provode sastanci sa osobnim asistentima. Obilasci korisnika i sastanci sa osobnim asistentima su osmišljeni u svrhu poboljšanja provedbe projekta, uklanjanja nedostataka i/ili rješavanja problema, manjih ili većih. Kroz obilaske korisnika razgovara se sa korisnicima, članovima njihove obitelji te se i gleda rad osobnog asistenta kroz dogovorene aktivnosti i njihov odnos te provođenje kodeksa.

Sastanci sa osobnim asistentima vrše se u manjim grupama ispred prostora ureda u svrhu zaštite asistenata i djelatnica zaposlenih u provedbi projekta, a posjete korisnicima osobne asistencije vrše se uz prije najavljeni dolazak uz poduzimanje svih mjera opreza u svrhu zaštite korisnika te njihovih članova obitelji te naravno njih samih.

Zadovoljstvo nam je prilikom svakog posjeta korisnika vidjeti dobar i korektan odnos između korisnika i asistenta u svim aktivnostima koje provode, a posebno u preporučenim mjerama tijekom pandemije virusa COVID-19 i to:

– osobna briga,
– higijena korisnika,

– pomoć pri ustajanju iz kreveta i odlasku u krevet,
– odijevanje i svlačenje,
– pomoć pri hranjenju i piću,
– pripremanje obroka,
– davanje lijekova,
pomoć pri sitnim kućnim poslovima (pospremanje stola, papira, knjiga, časopisa, dodavanje pomagala, pri listanju knjige, pisanju, održavanju prostorija),
obavljanje kupovine,
pomoć prema fizičkim potrebama (transfer krevet – kolica, pomoć pri telefoniranju i sl.),
obavljanje administrativnih poslova – odlazak liječniku (uputnice, doznake, recepti), odlazak u      banku, poštu, dostava i podizanje razne dokumentacije,
pomoć pri uspostavljanju i olakšavanju komunikacije te pratnja i pomoć u različitim socijalnim aktivnostima.

Posebno korisnicima, a i osobnim asistentima te ukućanima naglašavamo potrebu socijalne distance te pranje ruku i korištenje maske i dezinfekcijskih sredstava.

OBAVIJESTI O VIRUSU COVID-19

Normalan život mora se nastaviti i s virusom moramo naučiti živjeti.

Aplikacija Stop COVID-19 jedan je od načina na koji to možemo!

Sačuvajte svoje zdravlje, zdravlje svoje obitelji, zdravlje starijih i zdravstveno ugroženih i zdravlje osoba s kojima dolazite u kontakt!

Što je Stop COVID-19?

Stop COVID-19 je aplikacija koja služi jednostavnom upozoravanju građana da su se možda našli u epidemiološki rizičnom kontaktu. Pomoći će vam donijeti ispravnu odluku ako razvijete simptome: moći ćete epidemiologu dati točne i jasne informacije o izloženosti. Ako simptoma nemate, a aplikacija vas upozori da ste bili u epidemiološki rizičnom kontaktu, možete pojačano paziti na higijenu i fizičku distancu.

Sukladno preporukama EU, aplikacija Stop COVID-19 je:

 • dobrovoljna
 • transparentna
 • privremena
 • kibernetički sigurna
 • koristi samo privremene i pseudoanonimne podatke

 

 • RUJAN 2020.

Sve aktivnosti projekta provode se redovito prema planu u što je uključen rad osobnih asistenata u poslove osobne asistencije za 20 korisnika, redoviti sastanci sa osobnim asistentima te redoviti obilasci korisnika projekta.

Zbog sigurnosti  provedbe projekta osobne asistente te njihove korisnike redovito, a sukladno financijskim mogućnostima opskrbljujemo rukavicama, jednokratnim i višekratnim maskama te dezinfekcijskim sredstvima. Na sastancima se pored razgovora o unaprjeđenju projekta razgovara i o kodeksu između korisnika i osobnog asistenta, poslovima koje rade, kako ih rade te u vrijeme pandemije virusa o sigurnosti rada unutar doma korisnika i rada koji uključuje odlazak iz kuće kao dio dnevnih aktivnosti rada sa korisnicima.

Obilasci korisnika provode se isključivo uz prije najavljeni dolazak te su svi dolasci osigurani sa zaštitnom opremom i na socijalnoj distanci, a po mogućnosti na otvorenom prostoru kuće ili stana korisnika osobne asistencije. Korisnici i njihovi ukućani svjesni su mogućnosti zaraze te opasnosti od zaraze te izbjegavaju kontakte i odlaske tj. bilo kakve vrste obiteljskih i većih okupljanja.

OBAVIJESTI O VIRUSU COVID-19

Mitovi i istine o koronavirusu

Postoje li neki specifični lijekovi za sprječavanje ili liječenje koronavirusa?
Do danas nije preporučen poseban lijek za sprječavanje ili liječenje novog koronavirusa. Međutim, oni zaraženi virusom trebaju biti odgovorni i oprezni kako bi ublažili i liječili simptome, a oni s teškim simptomima trebaju dobiti optimalnu zdravstvenu skrb. Neki specifični tretmani su u fazi testiranja i bit će testirani kroz klinička ispitivanja. Svjetska zdravstvena organizacija u suradnji s nacionalnim zdravstvenim institucijama pomažu ubrzati istraživanje i razvoj lijeka.

“Čudesni minerali” i slična čarobna sredstva suzbijaju koronavirus.
U moru dezinformacija pojavila se i ona da čudesni minerali i slična neprovjerena sredstva mogu izliječiti koronavirus. Važno je naglasiti kako navedene supstance NE pomažu u suzbijanju virusa, nego mogu i štetno djelovati na vaše tijelo. Većina neprovjerenih supstanci sadrži opasne kemijske spojeve koji mogu dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih komplikacija.

Dezinfekcijska sredstva napravljena kod kuće mogu pomoći u sprječavanju virusa.
U trenucima povremenih smanjenja zaliha dezinfekcijskih sredstava u maloprodaji, na određenim stranicama i društvenim mrežama pojavili su se neprovjereni recepti za domaći gel. Znanstvenici ističu kako su ti recepti pogodniji za čišćenje površina i nisu prikladni za upotrebu na koži. Ne može se napraviti efikasan proizvod za čišćenje ruku kod kuće koji bi zamijenio dezinfekcijske tekućine iz maloprodaje.

Ispijanje tekućine koloidnog srebra ubija virus u roku od 12 sati.
Iako društvenim mrežama kruže različite formule koje uspješno suzbijaju koronavirus, među kojima je i ispijanje sitnih čestica metala suspendirane u tekućini važno je naglasiti kako trenutno ne postoji potvrđeni lijek koji efikasno djeluje u suzbijanju virusa. Korištenje neprovjerenih metoda poput ove može biti opasno po život!

Pijenje vode svakih 15 minuta može isprati koronavirus u organizmu.
Na društvenim mrežama se pojavila priča u kojoj se savjetuje ispijanje većih količina vode svakih 15 minuta radi ispiranja koronavirusa iz organizma. Znanstvenici su to demantirali. Ovakvo pretjerano pijenje vode može biti opasno pa čak i ugroziti život, posebno kod kroničnih bubrežnih i srčanih bolesti te djece.

VJERUJTE SVOJIM LIJEČNICIMA!!!

 • KOLOVOZ 2020.

Mjesec kolovoz je u većini aktivnosti proveden kao i mjesec srpanj, a sve aktivnosti su planirane, organizirane i odrađene kroz jutarnje ili kasnije večernje aktivnosti, a upravo zbog vrućina u ovim mjesecima.

Na sastancima s osobnim asistentima koje smo redovito provodili u grupama kako bi se pridržavali mjera distance i time izbjegli mogućnosti zaraze te isti iako iziskuju pomno planiranje zbog prostora i vremena sastanka tj. organizacije svih asistenata i dolazak u isto vrijeme, svi asistenti su zadovoljni sa aktivnostima koje provode sa korisnicima. Bez obzira na vrućinu, a ako je korisnik u mogućnosti izlaziti provode izvan kuće.

Redovito se kontaktiraju korisnici osobne asistencije, njihovi skrbnici te osobni asistenti/ice upravo zbog mogućnosti zaraze i dovođenja u opasnost  korisnika, a koji su ugrožena skupina.

OBAVIJESTI O VIRUSU COVID-19

Mitovi i istine o koronavirusu

Koronavirus se može prenijeti u područjima s toplom i vlažnom klimom
Iz dosadašnjih dokaza koronavirus se može prenijeti na SVIM PODRUČJIMA, uključujući područja s toplim i vlažnim vremenom.

Hladno vrijeme i snijeg ne mogu suzbiti koronavirus.

Vruća kupka ne sprječava koronavirus.

Koronavirus se ne može prenijeti ugrizom komarca.

Koliko su termalni skeneri učinkoviti u otkrivanjju ljudi zaraženih novim koronavirusom?
Termalni skeneri učinkoviti su u otkrivanju osoba koje su razvile vrućicu (tj. imaju višu od normalne tjelesne temperature). Međutim, oni ne mogu otkriti ljude koji su zaraženi, ali još uvijek nisu dobili temperaturu.

Može li nanošenje alkohola ili klora po cijelom tijelu suzbiti koronavirus?
Nanošenjem alkohola ili klora po cijelom tijelu ili po bilo kojoj većoj površini kože može dovesti do smrti, jer su alkohol i klor otrovni te se nanošenje istih NIKAKO NE SMIJE RADITI. Posebno smrtonosno može biti za djecu pa čak i na manjoj površini kože! Jedino se dezinficijensi na bazi alkohola mogu koristiti za dezinfekciju ruku, dok je sve ostalo izrazito štetno za zdravlje i može biti smrtonosno. Uz to, navedeno neće suzbiti stanice virusa koje su već ušle u vaše tijelo.

Može li redovito ispiranje nosa fiziološkom otopinom pomoći u sprječavanju infekcije koronavirusom?
Ne postoje dokazi da je redovito ispranje nosa fiziološkom otopinom zaštitilo ljude od infekcije koronavirusom. Postoje djelomični dokazi da redovito ispiranje nosa fiziološkom otopinom može pomoći bržem oporavku od obične prehlade. Međutim, nije dokazano da redovito ispiranje nosa sprječava infekcije dišnog sustava.

Može li konzumiranje češnjaka pomoći u sprječavanju infekcije koronavirusom?
Češnjak je zdrava hrana koja može imati neka antimikrobna svojstva. Međutim, nema dokaza da je konzumacija češnjaka zaštitila ljude od koronavirusa.

Pogađa li koronavirus samo starije ili su i mlađi podložni virusu?
Koronavirus može zaraziti ljude svih uzrasta! Prema dosadašnjim slučajima čini se kako su starije osobe i osobe sa zdravstvenim komplikacijama (poput astme, dijabetesa, srčanih bolesti) osjetljivije na virus. Zdravstvene organizacije savjetuju ljude svih uzrasta da poduzmu korake kako bi se zaštitili od virusa, prvenstveno pridržavajući se adekvatne higijene ruku i korištenja mjera opreza u slučaju kašljanja i kihanja.

 • SRPANJ 2020.

Kao i do sad sve aktivnosti projekta se provode sukladno aktivnostima u što ubrajamo posjete korisnicima osobne asistencije, sastancima sa osobnim asistentima te praćenje njihovih poslova i obveza prema korisnicima.

Svjesni postojanja virusa unutar županije svi korisnici i njihovi osobni asistenti pridržavaju se mjera socijalne distance, nose maske te koriste dezinfekcijska sredstva.

OBAVIJESTI O VIRUSU COVID-19

Epidemiološki kriteriji za određivanje zaraze su:

 • bliski kontakt s oboljelim od COVID-19 14 dana prije početka simptoma
 • bolesnik je unutar 14 dana prije početka simptoma bio korisnik ili zaposlenik ustanove za smještaj osjetljivih skupinama u kojoj je potvrđena transmisija COVID-19.

Pojam bliski kontakt uključuje:

 • Izravan tjelesni kontakt s oboljelim od COVID-19 (npr. rukovanje)
 • Nezaštićen izravan kontakt s infektivnim izlučevinama oboljelog od COVID-19 (dodirivanje korištenih maramica golom rukom ili npr. ako se bolesnik iskašlje u osobu)
 • Kontakt licem u lice s COVID-19 bolesnikom na udaljenosti manjoj od dva metra u trajanju duljem od 15 minuta
 • Boravak u zatvorenom prostoru (npr. učionica, soba za sastanke, čekaonica u zdravstvenoj ustanovi itd.) s COVID-19 bolesnikom u trajanju duljem od 15 minuta
 • Zdravstveni radnik ili druga osoba koja pruža izravnu njegu oboljelom od COVID-19 ili laboratorijsko osoblje koje rukuje s uzorcima oboljelog bez korištenja preporučene osobne zaštitne opreme ili ukoliko je došlo do propusta u korištenju osobne zaštitne opreme
 • Kontakt u zrakoplovu ili drugom prijevoznom sredstvu s bolesnikom dva mjesta ispred, iza, ili sa strane; suputnici ili osobe koje skrbe o bolesniku tijekom putovanja; osoblje koje je posluživalo u dijelu zrakoplova u kojem sjedi bolesnik (ako težina kliničke slike ili kretanje bolesnika upućuje na izloženost većeg broja putnika, bliskim kontaktima se mogu smatrati putnici cijelog odjeljka ili cijelog zrakoplova).

U slučaju da primijetite neke od simptoma, odmah nazovite svog liječnika/pedijatra ili se javite u nadležnu COVID ambulantu. Opišite im svoje stanje i poslušajte njihove upute.Kod teže narušenog zdravstvenog stanja potrebno je kontaktirati hitnu medicinsku pomoć.

Nemojte odlaziti liječniku prije nego što ga nazovete.

 

 • LIPANJ 2020.

Sve aktivnosti projekta se provode redovito, a u što su uključeni sastanci sa osobnim asistentima te terenske posjete korisnicima uz mjere opreza držanja maski, dezinficiranja ruku te držanja socijalne distance. Korisnici i asistenti su upoznati sa pravilima te svakodnevno mjere temperaturu kako bi u slučaju iste zaštitili sebe i svoje korisnike.

Dosadašnjom provedbom aktivnosti, a zbog pojave virusa, zadovoljni smo odgovornošću korisnika i asistenata, a naravno ohrabrujemo ih da tako i nastave kako bi se smanjila mogućnost pojave virusa.

OBAVIJESTI O VIRUSU COVID-19

Od 29. svibnja 2020. godine, definicija bolesti COVID-19 je revidirana.

Klinički kriteriji

Osoba koja ima barem jedan od simptoma:

 • Kašalj,
 • povišenu tjelesnu temperaturu,
 • dispneju,
 • nedostatak zraka,
 • nagli gubitak mirisa, okusa ili
 • promjenu okusa.
 • SVIBANJ 2020.

Normaliziranjem situacije, a smanjenim mjerama zbog virusa COVID-19, sve smo osobne asistente i njihove korisnike uputili u nastavak provođenja mjera opreza te smo ih uputili da sve ostaje isto barem još neko vrijeme upravo zbog zdravstvenog stanja korisnika te mogućnostima zaraze.

Dogovori i komunikacija sa korisnicima ostaje preko video poziva i telefonskim putem, a kroz mjesec svibanj podijelili smo još dio preostalih higijenskih potrepština i dezificijenata.

OBAVIJESTI O VIRUSU COVID-19

Od samog početka pandemije govori se o zdravstvenim stanjima koja mogu povećati rizik za teže oblike bolesti COVID-19 (osobe s respiratornim, kardiovaskularnim, malignim bolestima, dijabetesom, bubrežnim bolestima, imunodeficijencijama, osobe starije životne dobi). COVID-19 je nova bolest te se još uvijek prikupljaju znanstvene spoznaje i informacije o utjecaju pojedinih zdravstvenih stanja na povećanje rizika za teške oblike bolesti COVID-19.

Najbolji način da osobe s navedenim zdravstvenim stanjima smanje izglede da se zaraze s COVID-19 je da ograniče svoje kontakte i susrete s drugim osobama što je više moguće, a posebno s osobama koje imaju simptome respiratorne infekcije.

Važno je:

 • nositi masku,
 • održavati fizički razmak
 • održavati pojačanu osobnu higijenu, posebno higijenu ruku.
 • U kućanstvu je neophodno držati se podalje od osobe s ovakvim zdravstvenim stanjem odnosno izbjegavati bliske kontakte te provoditi druge preventivne mjere. Za ove osobe posebno je važno dosljedno i pravilno nositi masku, no njihovo zdravstveno stanje može biti takvo da ne mogu nositi masku. Ako je zdravstveno stanje osoba takvo da osoba samo kraće vrijeme podnosi masku, nošenje maske potrebno je ograničiti na posebno rizične situacije za zarazu COVID-19 koje osoba nikako ne može izbjeći, primjerice u javnom prijevozu, zdravstvenoj ustanovi i sl. Time je još važnije da njihovi ukućani i druge osobe s kojima su u kontaktu primjerice u školi ili na radnom mjestu stalno nose masku i dosljedno provode druge preventivne mjere.

Unutar ovih skupina bolesti i zdravstvenih stanja može se razlikovati manji broj osoba koje pripadaju izrazito vulnerabilnoj (ranjivoj) skupini bolesnika, odnosno osoba čije je zdravstveno stanje izrazito narušeno. Za svaku izrazito vulnerabilnu osobu potrebno je pojedinačno razmotriti zdravstveno stanje i funkcioniranje, uzimajući u obzir aktualnu epidemiološku situaciju. Takve se osobe trebaju savjetovati s liječnikom primarne zdravstvene zaštite o svom zdravstvenom stanju u svijetlu aktualne epidemiološke situacije s pandemijom COVID-19 te eventualnim posebnim mjerama zaštite (pedijatar, liječnik obiteljske medicine, specijalist medicine rada te za učenike liječnik školske medicine).

Izrazito vulnerabilne skupine bolesnika su odrasli i djeca, neovisno o dobi, sa sljedećim zdravstvenim stanjima:

 1. osobe koje su transplantirale solidne organe
 2. osobe s određenim malignim bolestima:
 • osobe s malignim bolestima za vrijeme primanja kemoterapije
 • osobe koje imaju rak pluća i u tijeku je radikalna radioterapija
 • osobe s hematološkim malignitetima i malignitetima koštane srži poput leukemije, limfoma, mijeloma, u bilo kojoj fazi liječenja
 • osobe koje primaju imunoterapiju ili neku drugu trajnu terapiju maligne bolesti, uključujući terapiju T stanicama s kimeričnim antigenskim receptorima (CAR-T terapija)
 • osobe koje zbog malignih bolesti primaju terapiju koja utječe na imunološki sustav poput inhibitora proteinske kinaze ili PARP inhibitore
 • osobe koje su transplantirale koštanu srž ili matične stanice prije manje od šest mjeseci ii su još na imunosupresivnoj terapiji.
 1. osobe s teškim bolestima dišnog sustava, uključujući cističnu fobrozu, teške oblike astme i teške oblike kronične opstruktivne bolesti pluća (težinu astme i KOBP definira izabrani liječnik, tu su prvenstveno osobe čija bolest zahtijeva specijalističku zdravstvenu skrb i trajnu terapiju pod nadzorom specijalista)
 2. osobe s rijetkim bolestima koje značajno povećavaju rizik od infekcija (npr. teška kombinirana imunodeficijencija, djeca s povećanim rizikom od infekcija zbog drugih teških oblika primarne imunodeficijencije, homozigotna anemija srpastih stanica)
 3. osobe koje primaju visoke doze imunosupresivnih lijekova (npr. djeca i odrasli s povećanim rizikom od infekcija zbog imunodeficijencije uzrokovane terapijom osnovne bolesti (npr. iatrogena imunosupresija nakon transplantacije ili teškog vaskulitisa)
 4. osobe koje trebaju pomoć pri disanju uključujući kisik, sukciju, neinvazivnu ventilaciju ili profilaktički primaju antibiotike zbog ponavljajućih infekcija dišnog sustava
 5. trudnice sa teškom srčanom bolešću (kongenitalnom ili stečenom)
 6. osobe sa određenim srčanim bolestima:
 • bolesnici s jednim ventriklom sa ili bez palijativnog kirurškog zahvata
 • dojenčad s neispravljenom prirođenom srčanom manom (relevantno za jaslice)
 • srčani pacijenti s kroničnom cijanozom (saturacija kisikom trajno <85%)
 • pacijenti s teškim kardiomiopatijama koje zahtijevaju trajno medikamentozno liječenje
 • pacijenti s prirođenim srčanim manama koje zahtijevaju medikaciju za poboljšanje srčane funkcije
 • pacijenti s plućnom hipertenzijom koja zahtijeva medikamentozno liječenje
 • pacijenti koji su transplantirali srce
 • pacijenti s prirođenim srčanim manama koji istovremeno imaju druge kronične bolesti (npr. kroničnu plućnu ili bubrežnu bolest)
 1. druge osobe koje se klasificiraju kao izrazito vulnerabilne na temelju kliničke procjene izabranog liječnika ili kliničara
 • TRAVANJ 2020.

Mjesec travanj protekao je u mjerama zaštite te je sva komunikacija sa korisnicima osobne asistencije i osobnim asistentima provedena telefonskim putem ili video pozivima.

Rad osobnih asistenata je ocijenjen pozitivnim ocjenama jer su u situacijama mjere opreza zbog virusa, zaista radili odgovorno na zadovoljstvo voditeljice, koordinatorice te korisnika.

Tijekom mjeseca dogovoreno je dijeljenje higijenskih potrepština (rukavice, maske i tekućina za dezinfekciju).

OBAVIJESTI O VIRUSU COVID-19

Koronavirus je novi soj virusa, koji do sada nije bio otkriven kod ljudi.

Svjetska zdravstvena organizacija ga je nazvala SARS-CoV-2, a bolest koju uzrokuje COVID-19.

Otkriven je u Kini krajem 2019. godine.

Prema dostupnim informacijama, infekcija koronavirusom najčešće uzrokuje simptome poput povišene temperature, suhog kašlja, nedostatka zraka te naglog gubitka mirisa, okusa ili promjene okusa, dok se rjeđe javljaju bolovi u tijelu, glavobolja, umor te povraćanje. Mnogi zarazu poistovjećuju sa simptomima gripe ili prehlade.

Osobi koja ima barem jedan od simptoma preporučuje se da se javi odabranom liječniku obiteljske medicine ili nadležnoj COVID ambulanti. Kako ne bi došlo do najgoreg ishoda i komplikacija zdravstvenog stanja, bitno je na vrijeme uočiti simptome i javiti se stručnjacima. Nemojte odlaziti liječniku prije nego ga nazovete!

U ovo vrijeme kada se moramo brinuti o svome i zdravlju naših bližnjih, bitno je držati se osnovnih epidemioloških preporuka kako bi spriječili zarazu koronavirusom – održavati fizički razmak, izbjegavati veća okupljanja, nositi maske i brinuti o pravilnoj higijeni. U nastavku možete vidjeti koji su simptomi ove zarazne bolesti i što trebate učiniti ako ih uočite. Prepoznajte simptome na vrijeme i brinite o svome zdravlju!

 • OŽUJAK 2020.

Projekt  “Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza 2” ne provodi se smanjenim kapacitetima, a sukladno novonastaloj situaciji u Hrvatskoj i to zbog pojave virusa Covid – 19.

Svi osobni asistenti i korisnici projekta informirani su o mjerama kojih se moraju pridržavati u novonastaloj situaciji te je većina osobnih asistenata angažirana u aktivnostima nošenja hrane korisnicima te dezinficiranja prostorija u kojima borave (dok je korisnik u drugoj prostoriji). Jedan dio osobnih asistenata angažiran je u potpunosti kao i prije jer su korisnici ili sami u kućanstvu ili njihovi ukućani nisu u mogućnosti sami skrbiti o korisniku.

Opskrbili smo ih sa rukavicama, maskama i sredstvima za dezinfekciju u mogućnostima koje su nam se dopuštale u ovim trenucima, a kupujući u ljekarnama.

Za sad su obustavljene posjete korisnicima od strane voditeljice i koordinatorice projekta, a ujedno su i svi sastanci sa osobnim asistentima zaustavljeni.

Svakodnevno korisnike i osobne asistente kontaktiramo, podsjećamo na mjere opreza, a sve u svrhu da se provedbene aktivnosti nastave jer ovo je najosjetljivija skupina građana koja treba svakodnevnu pomoć.  Kroz svakodnevnu komunikaciju saznajemo kakve su prepreke i nedostaci u provedbi te zajednički pokušavamo riješiti sve nastale probleme.

Ovaj način rada ćemo nastaviti dok na snazi budu mjere zaštite.

 • VELJAČA 2020.

Projektom usluge osobne asistencije u koji je uključeno 20 osoba s invaliditetom s najtežim stupnjem invaliditeta i osoba s intelektualnim i mentalnim teškoćama podignuta je ljestvica samostalnost istih, povećana je količina aktivnosti unutar i izvan doma, svakodnevni život im je podignut na veću ljestvicu te su i članovi obitelji dobili vremena za sebe. Na sastancima sa osobnim asistentima koji se provode dva puta mjesečno, osobni asistenti ističu pozitivne promjene kod svojih korisnika te rade s njima na poboljšanju i unaprjeđenju svakodnevnih aktivnosti. Kroz terenske posjete korisnika osobne asistencije, a koji se provode redovito od strane voditeljice i koordinatorice projekta uočene su pozitivne promjene kod korisnika osobne asistencije i njihovih članova obitelji, a ujedno vidi se i kroz aktivnosti koje osobni asistenti provode unutar doma svih korisnika.

 • SIJEČANJ 2020.

Projekt Usluge osobne asistencije za kvalitetniji život osoba s invaliditetom provodi se kontinuirano kroz pružanje osobne asistencije 20 korisnika s najtežom vrstom invaliditeta.

Unutar udruge redovito se  provode sastanci sa osobnim asistentima u svrhu poboljšanja pružanja usluge osobne asistencije te razmjene iskustava dobre prakse.

Ujedno, redovito se provode i terenske posjete korisnika kako bi se sa korisnicima i njihovim članovima obitelji razgovaralo te na taj način procijenilo zadovoljstvo istih i unijelo u provedbu aktivnosti unaprjeđenja provedbe projekta.

 • PROSINAC 2019.

U mjesecu prosincu dio korisnika smo posjetili sukladno planiranim aktivnostima, a sa osobnim asistentima smo održali redoviti sastanak u prostoru udruge.

Sve aktivnosti provode se prema planu u dogovoru sa korisnicima i osobnim asistentima te je ugovornom tijelu poslan Zahtjev za nadoknadom sredstava br.5.

 • STUDENI 2019.

Najveća korist ovog projekta je što svi njegovi korisnici (20), odnosno osobe s najvećim stupnjem fizičkog ili mentalnog oštećenja imaju mogućnost ostanka u svojim domovima i uz pomoć osobnog asistenta unaprijediti kvalitetu življenja, socijalnog uključivanja u život zajednice, čime se automatski sprječava institucionalizacija istih.

Isto tako na ovaj način rasterećuju  se i članovi njihovih obitelji, koji zbog posla ne mogu pravovremeno i adekvatno pružiti određenu vrstu njege i skrbi, bez koje osobe s teškim oblicima invaliditeta ne mogu.

Kroz razgovor s korisnicima, a i razgovor s osobnim asistentima uočili smo često spominjanje potrebe odobrenja osobne asistencije na više od 4 sata. Naime, korisnici stare, njihovo zdravstveno stanje se pogoršava, članovi obitelji su stariji te je i njima često sve teže brinuti o članu/korisniku osobne asistencije. Ujedno, potrebu povećanja broja sati pružanja osobne asistencije značilo bi i osobnim asistentima čime bi im se osiguralo puno radno vrijeme.

 • LISTOPAD 2019.

Djelatnice udruge, a voditeljica i koordinatorica redovito sukladno aktivnostima  projekta obilaze korisnike osobne asistencije u njihovim domovima te se uredno i provode sastanci sa osobnim asistentima. Obilasci korisnika i sastanci sa osobnim asistentima su osmišljeni u svrhu poboljšanja provedbe projekta, uklanjanja nedostataka i/ili rješavanja problema, manjih ili većih. Kroz obilaske korisnika razgovara se sa korisnicima, članovima njihove obitelji te se i gleda rad osobnog asistenta kroz dogovorene aktivnosti i njihov odnos te provođenje kodeksa.

Zadovoljstvo nam je prilikom svakog posjeta korisnika vidjeti dobar i korektan odnos između korisnika i asistenta te svim aktivnostima koje provode i to:

osobna briga,
– higijena pomoć pri ustajanju iz kreveta i odlasku u krevet,
– odijevanje i svlačenje,
– pomoć pri hranjenju i piću,
– pripremanje obroka,
– davanje lijekova,
pomoć pri sitnim kućnim poslovima (pospremanje stola, papira, knjiga, časopisa, dodavanje pomagala, pri listanju knjige, pisanju, održavanju prostorija),
obavljanje kupovine,
pomoć prema fizičkim potrebama (transfer krevet – kolica, pomoć pri telefoniranju i sl.),
obavljanje administrativnih poslova – odlazak liječniku (uputnice, doznake, recepti), odlazak u      banku, poštu, dostava i podizanje razne dokumentacije,
pomoć pri uspostavljanju i olakšavanju komunikacije te pratnja i pomoć u različitim socijalnim aktivnostima.

 • RUJAN 2019.

Obilaskom korisnika osobne asistencije te razgovorom sa istima, zadovoljni smo sa provedbom i odnosima korisnika i osobnih asistenata. Kako je još uvijek lijepo vrijeme svi korisnici uglavnom koriste u izlascima, šetnjama i druženju kroz aktivnosti izvan kuće. Sastanak sa osobnim asistentima je proveden kao dio redovitih aktivnosti te su sve promjene i aktivnosti dogovorene.

 • KOLOVOZ 2019.

Mjesec kolovoz je u većini aktivnosti proveden kao i mjesec srpanj, a sve aktivnosti su planirane, organizirane i odrađene kroz jutarnje ili kasnije večernje aktivnosti, a upravo zbog vrućina u ovim mjesecima. Na sastancima s osobnim asistentima koje smo redovito provodili, iako iziskuju pomno planiranje zbog prostora i vremena sastanka tj. organizacije svih asistenata i dolazak u isto vrijeme, svi asistenti su zadovoljni sa aktivnostima koje provode sa korisnicima. Bez obzira na vrućinu, a ako je korisnik u mogućnosti izlaziti provode izvan kuće.

 • SRPANJ 2019.

Kroz mjesec srpanj i obilazak korisnika osobne asistencije moramo zaključiti da je ljeto izuzetno težak period kod svih asistenata. Zbog vrućina, korisnici vrijeme provode unutar domova te asistenti vrijeme s njima provode uglavnom u rano jutarnjim satima, a šetnje, kupanje u moru ili druge aktivnosti na otvorenom uglavnom provode u predvečerje.

Iako je organizacija aktivnosti ponekad balansiranje, moramo zaključiti da su sve obveze provedene na zadovoljstvo korisnika osobne asistencije, korisnika te udruge.

 • LIPANJ 2019.

Sve planirane aktivnosti projekta, obilasci korisnika osobne asistencije i sastanci sa osobnim asistentima provode se redovito uz prijašnju najavu dolaska u dom korisnika/ica te zajedničkim planiranjem i zakazivanjem sastanaka sa osobnim asistentima sukladno njihovim obvezama sa korisnicima te privatnim obvezama.

Sastanci se provode u razgovoru sa osobnim asistentima na kojima se razgovara o poslovima koje provode, načinu na koji provode aktivnosti sa svojim korisnicima osobne asistencije, često se razgovara o odnosu s korisnicima te članovima njihovih obitelji, kodeksu koji mora postojati između asistenta i korisnika te obrnuto, a posebno prema članovima obitelji/ukućanima.

Na sastancima s osobnim asistentima zajednički se dogovaraju i planiraju godišnji odmori te se na taj način svi asistenti izmjenjuju i uredno koriste iste.

Vezano za posjete korisnicima osobne asistencije, moramo zaključiti da se zajednički rad asistenta i korisnika vidi u svakom trenutku što kroz njihov zajednički razgovor, druženje, a posebno aktivnosti koje provode i koje odlično međusobno planiraju.

Kao udruga, a nositelj projekta zadovoljni smo provedbom projekta.

 • SVIBANJ 2019.

Sve aktivnosti projekta provode se sukladno planiranim aktivnostima te se redovito provode sastanci sa osobnim asistentima i terenski posjeti korisnika.

 • TRAVANJ 2019.

U mjesecu travnju, a završetkom I faze projekta svih 20 korisnika osobne asistencije uključili su se u projekt Pružanje usluge osobne asistencije za kvalitetniji život”

Potpisani su ugovori sa korisnicima i sa osobnim asistentima te su projektne aktivnosti nastavljene kao i do sada, redovitim sastancima i redovitim terenskim posjetama korisnika osobne asistencije. Mjesec travanj je mjesec kada moramo zaključiti većina korisnika osobne asistencije svoje vrijeme, a i prema svojim mogućnostima koriste izvan svojih domova te ističemo kako je upravo taj izlazak najviše osiguran svakodnevno upravo zbog mogućnosti pružanja usluge osobnog asistenta.

 • OŽUJAK 2019.

Redovitim praćenjem projektnih aktivnosti projekt Usluge osobne asistencije za kvalitetniji život osoba s invaliditetom provodi se redovito kroz mjesečne sastanke i redovite posjete korisnika unutar njihovih domova te praćenjem financijskih troškova projekta.

Do kraja mjeseca poslati će se i ZNS br. 2. sa opisom svih provedenih aktivnosti za mjesec siječanj i veljaču te ujedno i sva financijska dokumentacija u svrhu kontinuiranog praćenja projekta.

 • VELJAČA 2019.

Projektom usluge osobne asistencije u koji je uključeno deset osoba s invaliditetom s najtežim stupnjem invaliditeta i osoba s intelektualnim i mentalnim teškoćama podignuta je ljestvica samostalnost istih, povećana je količina aktivnosti unutar i izvan doma, svakodnevni život im je podignut na veću ljestvicu te su i članovi obitelji dobili vremena za sebe. Na sastancima sa osobnim asistentima koji se provode dva puta mjesečno, osobni asistenti ističu pozitivne promjene kod svojih korisnika te rade s njima na poboljšanju i unaprjeđenju svakodnevnih aktivnosti. Kroz terenske posjete korisnika osobne asistencije, a koji se provode redovito od strane voditeljice i koordinatorice projekta uočene su pozitivne promjene kod korisnika osobne asistencije i njihovih članova obitelji, a ujedno vidi se i kroz aktivnosti koje osobni asistenti provode unutar doma svih korisnika.

 • SIJEČANJ 2019.

Projekt Usluge osobne asistencije za kvalitetniji život osoba s invaliditetom provodi se kontinuirano kroz pružanje osobne asistencije desetorici korisnika s najtežom vrstom invaliditeta.

Unutar udruge redovito se dva puta mjesečno provode sastanci sa osobnim asistentima u svrhu poboljšanja pružanja usluge osobne asistencije te razmjene iskustava dobre prakse. Ujedno, redovito se provode i terenske posjete korisnika kako bi se sa korisnicima i njihovim članovima obitelji razgovaralo te na taj način procijenilo zadovoljstvo istih i unijelo u provedbu aktivnosti unaprjeđenja provedbe projekta.

Hrvatskom zavodu za zapošljavanje poslan je ZNS br.1. sa opisom svih provedenih aktivnosti te financijskom dokumentacijom utrošenih sredstava.

 • PROSINAC 2018.

U skladu sa planiranim aktivnostima projekta, zaposleno je svih deset osobnih asistenata te je na taj način uspostavljena i osobna asistencija za deset korisnika osobne asistencije. Provedeni su sastanci sa osobnim asistentima i terenske posjete korisnicima osobne asistencije, a 20. i 21.12.2018. godine  provedena je edukacija korisnika usluge osobne asistencije/skrbnika i edukacija osobnih asistenata u prostoru prilagođenom za osobe s invaliditetom. Među važnim točkama edukacije govorilo se o međusobnoj komunikaciji korisnika/skrbnika, osobnog/e asistenta/ice te udruge (voditelja projekta, koordinatora i predsjednika udruge) a u svrhu što bolje asistencije. Ujedno, naglasak je stavljen na potrebe sigurnosti korisnika, posebno medicinskih. Svi korisnici/skrbnici te osobni asistenti i osobne asistentice su primili i potvrdu o završenoj edukaciji.

Od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje 18.12.2018. godine voditeljica projekta prisustvovala je Radionici za projekt koja se održala u Zagrebu.

 • STUDENI 2018.

Studeni 2018. godine obilježen je nastavkom provedbe redovitih aktivnosti projekta kroz sastanke s osobnim asistentima dva puta na mjesec te redovitim terenskim posjetama korisnika osobne asistencije. U projekt je za sad uključeno sedam korisnika osobne asistencije, a tri korisnika će se uključiti u mjesecu prosincu.

 • LISTOPAD 2018.

U mjesecu listopadu, zaposleni osobni asistenti potpisali su Ugovor o radu te korisnici osobne asistencije potpisali su  Ugovor o suradnji sa udrugom za period od 24 mjeseca.

Sve ostale aktivnosti su se provodile sukladno planiranim aktivnostima projekta.

Categories:

Skip to content