Udruga tjelesnih invalida TOMS potpisala je u studenom 2017. godine Ugovor o dodjeli financijskih sredstava sa Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u vrijednosti od 110 000,00 kn za projekt pod nazivom “Košulja sretnog čovjeka”.

Projektni prijedlog odobren je u okviru Poziva za prijavu projekata usmjerenih smanjenju i prevenciji socijalne isključenosti te socijalnom uključivanju i integraciji socijalno osjetljivih skupina za 2017. godinu. Projekt se provodi u partnerstvu sa Centrom za socijalnu skrb Trogir.

Cilj projekta je podizanje kvalitete života mladih i djece predškolske dobi s teškoćama u razvoju s ciljem povećanja socijalne uključenosti i integracije u život zajednice kroz provedbu adekvatno prilagođenih edukativno-kreativnih i rekreativnih radionica. Predviđeno trajanje projekta je 12 mjeseci.

Osobe s invaliditetom predstavljaju posebno ugroženu skupinu društva u riziku od socijalne isključenosti, a kad govorimo o djeci predškolske dobi i mladima s teškoćama u razvoju situacija je posebno osjetljiva. Izostanak edukativnih, kreativnih i rekreativnih sadržaja na lokalnom području, uz prestanak ili nemogućnost sudjelovanja u odgojno- obrazovnom procesu čini, ovu kategoriju društva, sudionikom začaranog kruga sačinjenog od socijalne izoliranosti, ranjivosti, osjećaja napuštenosti te nedostatka nade u budućnost u svojoj okolini. Projektom Košulja sretnog čovjeka izravno se doprinosi rješavanju navedenih problema kroz ublažavanje i prevenciju aspekata socijalne isključenosti, primjenom jednostavnog modela podrške koji uključuje četiri sata dnevno organiziranog boravka, za 20 korisnika u centru „Dječji osmijeh“ Udruge TOMS te aktivnosti sudjelovanja u društvenom životu zajednice kroz:
1. Edukativno-kreativne radionice
Uključuju rad sa raznim materijalima i tehnikama (uz povremeno sudjelovanje roditelja te volontera) te edukativne radionice koje potpomažu usvajanje životnih i socijalnih vještina te samostalnost korisnika (odlazak u ljekarnu, poštu, prodavaonicu, usvajanje vještina kuhanja…). Također, uključuju sadržaje u kojima naši korisnici rijetko participiraju (odlazak u kino, kazalište, koncert, posjet muzeju, kulturno-umjetničkim društvima u lokalnoj zajednici),a izostanak istih potiče osjećaj socijalne izoliranosti.
2. Rekreativne radionice
Uključuju aktivnosti sa individualnim i grupnim vježbama, provedene pod stručnim vodstvom fizioterapeuta, čime će se korisnicima osigurava usluga veoma važna za njihovu rehabilitaciju, ali ujedno im se omogućuje participacija u aktivnostima u kojima nemaju mogućnost sudjelovanja. Grupnim radom potiče se bolja motivacija, kreativnost, te bolja socijalizacija.
Pozivamo sve zainteresirane volontere vještih ruku i otvorenog srca da nam se obrate ako imaju želju sudjelovati u provedbi kreativnih i kulinarskih radionica u Poludnevnom boravku za djecu s teškoćama u razvoju „Dječji osmijeh“.

Prosinac 2017.

Edukativno-kreativne radionice

Životno radne aktivnosti su osnova za eventualno osamostaljivanje naših korisnika te je potrebno da budu dio svakodnevnih aktivnosti koje su planirane kroz rad samog Centra. Kroz edukativno-kreativne radionice projekta korisnici su, uz podršku njegovatelja i psihologa usvojili niz novih znanja i vještina. Kreativne radionice su aktivnosti u kojima svi uživamo, posebice kada se radi o prigodnim blagdanskim, dok radionice kuhanja predstavljaju potpuno novu aktivnost. Dinamične su te bude interes i želju korisnika za sudjelovanjem, a osiguravaju uvježbavanje niza životno radnih vještina.

Sudjelovanje volontera iz lokalne zajednice pridonosi većoj povezanosti s lokalnom zajednicom, otvara se prilika korisnicima za upoznavanja s novim osobama, vježbanja socijalne komunikacije, ali i prilika da se otklone predrasude o djeci i mladima s teškoćama u razvoju kao ravnopravnim članovima društva. Sve aktivnosti koje se provode planiraju se zajednički s korisnicima čime potičemo komunikacijske i organizacijske vještine.

Rekreativne aktivnosti

Prema stručnoj procjeni i planu našeg fizioterapeuta i u suradnji s ostatkom stručnog tima, svakodnevno se organiziraju rekreativne aktivnosti u skladu s postavljenim ciljevima. Provode se individualno ili u grupi s ciljem poboljšanja motoričke spretnosti i koordinacije pokreta, povećanja koncentracije kao i boljeg psiho-emocionalnog učinka.

Lipanj 2018.

Posjeta prijateljima u gradu Sinju

U sklopu projektnih aktivnosti projekta Košulja sretnog čovjeka, posjetili smo u Sinju partnersku Udrugu tjelesnih invalida Sinj. Naši srdačni domaćini pripremili su nam uzbudljiv dan sa mnogim aktivnostima te smo uz zajedničko druženje posjetili  Muzej Sinjske alke i Crkvu Čudotvorne Gospe Sinjske.

Iskoristili smo priliku i posjetili prijatelje u Centru za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači – podružnica Sinj. Naši stručni suradnici razmijenili su iskustva u radu, a korisnici su  proveli ugodno vrijeme uz druženje. Zahvaljujemo na pruženom gostoprimstvu.

Srpanj 2018.

Ljetni period u našem Centru proveli smo u veselom ritmu sa nizom novih aktivnosti koje su, uz naš svakodnevni rad, uključivale i posjete kulturnim događanjima i manifestacijama, izložbama i predstavama u sklopu bogatog programa kulturnog ljeta našeg grada i okolnih općina. U sklopu projektnih aktivnosti, posjetili smo ovog puta kino Cinestar u Splitu u kojem smo pogledali sinkronizirani crtani film, uživali u zajedničkom druženju i ugodno provedenom popodnevu. Posebno nas vesele aktivnosti koje se odnose na susrete, izlete i druženja u lokalnoj zajednici. Ona nam omogućavaju stjecanje novih iskustava i olakšavaju učenje u snalaženju kroz svakodnevne životne situacije.

Rujan 2018.

Dobrodošlicu jeseni poželjeli smo u jednom od naših najljepših nacionalnih parkova uz rijeku Krku. U sklopu aktivnosti našeg projekta te uz podršku Nacionalnog parka Krka proveli smo ugodan dan ispunjen druženjem i edukativnim sadržajima. Posebno su nam bile zanimljive vodenice (mlinice) na rijeci Krki koje svjedoče o tradicijskom životu i privređivanju do prve polovine 20. stoljeća (rad mlinskih kola, ustave za sakupljanje vode, procesi omekšavanja sukna i sl.).

Svakodnevna druženja u našem Centru obogaćena su veselim kulinarskim i edukativnim radionicama. I dalje nas najviše nas raduju organizirana druženja van Centra, koja nas ohrabruju i potiču da budemo što samostalniji i aktivniji u svakodnevnim aktivnostima

Categories:

Skip to content