Sadržaj ovog materijala isključiva je odgovornost Udruge tjelesnih invalida TOMS i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

Udruga tjelesnih invalida TOMS, u partnerstvu s Gradom Trogirom, započela je s provedbom projekta Dječji osmijeh – rana i učinkovita podrška obitelji.

Navedeni projekt odobren je u okviru natječaja Unaprjeđenje postojećih i širenje usluga izvaninstitucionalne skrbi na području odabranih urbanih anglomeracija/područja Osijek, Pula, Rijeka, Slavonski brod, Split, Zadar i Zagreb, a njegova ukupna vrijednost iznosi 1.967.516,04 kuna. Projekt je u potpunosti financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Osnovni cilj projekta je učinkovita podrška obitelji kroz inovativan model podrške za 10 osoba s invaliditetom i 20 djece s teškoćama u razvoju, na lokalnom području, kroz aktivnosti psihosocijalne podrške i rehabilitacije te poludnevnog boravka pri Centru Dječji osmijeh.

Predviđeno trajanje projekta je razdoblje od 20 mjeseci u vremenskom periodu od srpnja 2021. do veljače 2023. godine.

Aktivnostima projekta Dječji osmijeh – rana i učinkovita podrška obitelji omogućuje se:

 • širenje i unaprjeđenje kvalitete socijalih usluga
 • psihosocijalna podrška i rehabilitacija
 • poludnevni boravak pri Centru Dječji osmijeh
 • osiguravanje radne i senzorne terapije za djecu s teškoćama i osobe s invaliditetom
 • jačanje kapaciteta stručnjaka
 • povezivanje pružatelja socijalnih usluga kako bi se osigurao prijelaz s institucionaliziranih socijalnih usluga na usluge u zajednici
 • povećanje socijalne sigurnosti kroz nove oblike sustava skrbi i podrške i prevenciju socijalne isključenosti

Rujan 2022.

Udruga tjelesnih invalida TOMS obilježila je Međunarodni dan fizioterapije. Terapeuti Mira Buble Ćudina i Teo Radić su na trogirskoj rivi pokazali vježbe zagrijavanja i razgibavanja, nakon čega su uslijedili plesni koraci zumbe te na kraju vježbe istezanja. Cilj ove manifestacije je bio da se probudi svjesnost građana o tome koliko je bitno kretati se svaki dan i biti što aktivniji kako bi se spriječile mnoge bolesti i deformacije koje mogu nastati uslijed neaktivnosti i pasivnosti.

Kolovoz 2022.

Visoke temperature i toplinski valovi koji su nas pogodili iskoristili smo te krenuli s uvođenjem
prihvatljivih životnih navika. Živjeti održivo ljeti ne mora biti teško. Poanta održivog načina života je mijenjanje osobne svijesti, radu na sebi i stvaranju održive okoline. Osim podrške, individualnih i grupnih terapija, radionica, raznih akcija korisnici su se družili, igrali društvene igre, slušali glazbu te dijelili međusobna iskustva u boravku. Za vrijeme druženja korisnici su uživali u cappuccinu te vaflima koje su samostalno uz nadzor odgajateljica pripremili. Osnovno obilježje ovog vremena u odnosu prema osobama s invaliditetom jest kriterij različitosti i posebnosti. Socijalizacija je važan dio za osobe s poteškoćama.

Srpanj 2022.

Tijekom srpnja, osim svakodnevnih razgovora o ljetnim aktivnostima, naglasak smo
stavili na brigu o prehrani, odnosno o namirnicama koje unosimo u svoj organizam. Razgovarali
smo o važnosti raznolike prehrane te o razlikama prehrane ljeti i zimi.
Istraživali smo koje namirnice bi bilo dobro konzumirati kako bismo jeli raznovrsnu
hranu, a opet unijeli dovoljno tekućine u organizam u ovim ljetnim mjesecima. Složili smo se da
bi uvijek prednost trebalo dati svježim sezonskim namirnicama, jesti lagane obroke bez puno
masnoće, konzumirati puno voća i povrća
te piti dovoljno tekućine.

Razmjenjivali smo ideje o tome kako sastaviti ljetni jelovnik te kako potaknuti i zainteresirati korisnike da sudjeluju u pripremi obroka. Također, ukazivali smo na važnost razvijanja navika jedenja za stolom, kao i pravilnog serviranja stola prilikom jela.

Lipanj 2022.

Tijekom lipnja tema kreativno- likovnih radionica bilo je ljeto. Izrađivali su se razni morski motivi u
raznim tehnikama (ribe od kolaža, bojanje školjki). S izrađenim radovima ukrasili smo pano Centra te
vrata terapeutskih prostorija.
Kreativne aktivnosti kombinirali smo s raznim radnim listićima kojima korisnici usvajaju nova znanja
uz održavanje već postojećih.
Grupni rad pozitivno utječe ne samo na motivaciju korisnika već potiče i razvoj njihovih socijalnih
vještina.

Svibanj 2022.

U radu s djecom s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom uvijek je potrebna stručna osposobljenost kadra kako bi potrebe korisnika bile zadovoljene na najbolji mogući način, te kako bismo njihove potencijale iskoristili maksimalno. Nova znanja i vještine uvijek su dobrodošle i prijeko potrebne. Time postojeće i dostupne usluge u Centru podižemo na višu razinu.

Iz tog razloga, zaposlenici koji rade u Centru “Dječji osmijeh” kontinuirano su posvećeni stručnom usavršavanju. Naši stručni suradnici (logopetkinja, fizioterapeut), kao i odgojiteljice, u proteklom su razdoblju bili uključeni u niz  edukacija. Edukacije na kojima smo sudjelovali su: Nove Reynell razvojne jezične ljestvice – NRDLS-HR (Naklada Slap, Zagreb), Emmett Technique Professional Level 3 (Emmett Hrvatska, Zagreb), Senzorna integracija – Modul I (Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Zagreb).

Veselimo se novim edukacijama i prilikama da obogatimo svoja znanja te da suradnju stručnjaka i odgojitelja učinimo još kvalitetnijom.

Travanj 2022.

Tijekom travnja prizivali smo proljeće te smo uživali u izradi likovnih radova. Korisnici su rado sudjelovali u provedbi istih na navedenu temu. Također, obilježili smo nadolazeće blagdane Uskrsa izradom dekorativnih plakata i čestitki, koje su naši korisnici nosili svojim obiteljima i prijateljima. Od srca svima želimo sretan Uskrs!

Ožujak 2022.

U okviru provedbe projekta Dječji osmijeh – rana i učinkovita podrška obitelji 11.03.2022. održan je okrugli stol pružatelja socijalnih usluga s područja urbane aglomeracije Split.

Okrugli stol je organiziran s ciljem povezivanja, razmjene iskustava pružanja socijalnih usluga djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom. Pozivu su se odazvali predstavnici Grada Trogira, CZSS Trogir, Centra Mir, Udruge Anđeli, Centra Juraj Bonači i OŠ Petra Berislavića.

Analizirale su se socijalne usluge koje su dostupne, ali i one koje nedostaju na području aglomeracije, uloga obrazovnog sustava, te uloga obrazovnih institucija. Sudionici su se osvrnuli na novi zakonodavni okvir te su razmijenili iskustva o položajima organizacija iz kojih dolaze. Razgovorom se stiglo do novih saznanja o drugim pružateljima usluga, podijeljeni su primjeri dobre prakse i načini rješavanja određenih izazova u daljem radu, a upoznavanje i dijalog pružili su osnovu za buduću suradnju i zajedničko djelovanje.

Veljača 2022.

Tijekom veljače obilježili smo Valentinovo. Likovne i kreativne radionice bile su popraćene motivima ljubavi. Izrađivali smo čestitke, buketiće od papira, slušali prigodnu glazbu i spremali kolače. Korisnici su, kao i uvijek, uživali u zajedničkim aktivnostima. Uz poticaje i pohvale za izvršavanje ponuđenih aktivnosti, korisnici su motivirani za rad, jako ponosni na svoje radove i zadovoljni kada radove izložimo na pano. Vrijeme u boravku često obogatimo životno-praktičnim aktivnostima poput pripreme kolača, čišćenja prostorije, pranja posuđa, pripremanja stolova za ručak te održavanjem osnovnih higijenskih navika. 

Prosinac 2021.

U prosincu svakodnevno sprovođenje logoterapije postalo je lakše I zanimljivije uz novi aparat po imenu vibrofon. On nam služi kao pomoćno sredstvo za korekciju izgovora glasova I skoro sve govorne poremećaje. Omogućava nesmetan rad I izvanredne rezultate. Vibrofon proizvodi vibracije I uz upotrebu 6 različitih sondi pomaže nam u terapiji izgovora glasova. Također, u terapiji korekcije izgovora glasova koristimo digitalni logopedski set, koji u kombinaciji sa vibrofonom daje odlične rezultate.

Studeni 2021.

U Centru Dječji osmijeh svakodnevno se provodi fizioterapija s djecom s teškoćama u razvoju te odraslim osobama s invaliditetom.

Fizioterapijske usluge obuhvaćaju individualne tertmane i grupne vježbe s manjim brojem korisnika (ista ili slična dijagnoza stanja/bolesti).

Fizioterapeut, ovisno o potrebama korisnika, provodi različite tehnike i elemente iz fizioterapije kao što su:

 • manualna terapija (DNS, Kaltenborn/Evjeth koncept, Emmett tehnika, neurodinamika)
 • neurorehabilitacija (elementi Bobath terapije, PNF i sl.)
 • kineziotaping
 • kineziterapija
 • korektivna gimnastika

Terapije se provode kod različitih dijagnoza kao što su:

 • cerebralna paraliza
 • mišićna distrofija
 • problemi grube i fine motorike
 • senzomotorika
 • poteškoće u koordinaciji pokreta, ravnoteži i snalaženju u prostoru
 • nepravilno držanje tijela
 • deformiteti kralježnice (kifoze, skolioze, lordoze)
 • traumatološke ozljede

Svakodnevno se, telefonskim putem ili osobno, u Centru komunicira s roditeljima/skrbnicima u vidu savjetovanja kako provoditi terapiju sa svojom djecom/skrbnikom kod kuće te ih uključiti u njihove aktivnosti u svakodnevnom životu.

Listopad 2021.

Jesen je stigla u naš centar, iako dnevne temperature i sunčano vrijeme to ne potvrđuju. Dio naših korisnika, osoba s invaliditetom, uživa u malim kulinarskim pothvatima. Ovaj put smo se odlučili za pripremu vafli. Male „radionice kuhanja“ su sastavni dio našeg plana rada. Cilj nam je da naše mlade osobe s invaliditetom razvijaju osnovne životne vještine kao što je priprema jednostavnih obroka.

Kreativne likovne aktivnosti odražavale su rani početak jeseni, berbu grožđa i ostalih jesenskih plodova, kao i promjene u prirodi koje obilježavaju ovo godišnje doba. 

Rujan 2021.
Početak rujna obilježile su promjene rasporeda nakon ljetnog perioda. Zbog početka školskih i ostalih obaveza korisnika, bilo je potrebno prilagoditi termine dolazaka. Termini dolazaka podijeljeni su na dva dijela – prvi dio termina namijenjen je starijim korisnicima, dok je drugio dio rezerviran za mlađu dobnu skupinu.
S obzirom da se radi o korisnicima različitih dobnih skupina, aktivnosti u boravku uvijek su prilagođene interesima, potrebama i mogućnostima svake od njih. Kad god okolnosti dozvoljavaju, s korisnicima se provodi grupni rad u kojem korisnici uvijek rado sudjeluju.
Početak jeseni obilježili su jesenski motivi, a početak nove školske godine u boravak je donio i domaće zadatke koji se po potrebi s korisnicima rješavaju uz pomoć djelatnika.

Kolovoz 2021.
Tijekom kolovoza s korisnicima su se provodile različite aktivnosti. Naglasak je stavljen na socio- emocionalni razvoj, ali i na govor i kreativno stvaranje. U svakodnevnom radu je uvijek prisutno učenje kroz simboličku igru te likovne aktivnosti popraćene glazbom u čemu korisnici uvijek rado i veselo sudjeluju.
Aktivnosti u kolovozu uglavnom tematski prate ljeto, a najčešći motivi su, očekivano, brodovi i plaže, morski svijet i slično.

Srpanj 2021.

Od 1.07.2021. smo započeli s provedbom projekta „Dječji osmijeh – rana i učinkovita podrška obitelji“ koji je financiran sredstvima ESF. Ovim projektom su osigurane psihosocijalne usluge (boravka, logopeda i fizioterapeuta) za postojeće, ali i nove korisnike. Usluge pruža uhodan tim stručnih suradnika, a također su zaposleni i novi djelatnici  (vozač, njegovateljica). Cilj je zaposliti radnog terapeuta, te do kraja projekta osposobiti jednog stručnjaka za pružanje usluge senzorne terapije.

Fotografije pokazuju naše korisnike starije od 25 godina, s kojima se provode razne edukativne i kreativne aktivnosti tijekom njihovog boravka u centru.

Radionice u srpnju tematski su pratile ljetne aktivnosti i motive.

Categories:

Skip to content