Kada većina građana poželi otići, primjerice u restoran, trgovinu, javnu ustanovu, kafić ili na bilo koje mjesto, realizacija je vrlo jednostavna. Međutim osobe koje se kreću u invalidskim kolicima  moraju pomno isplanirati svoj izlazak. Moraju voditi računa o arhitektonskim preprekama kao što su uska vrata, prolazi, stepenice, razmak između stolova, prilagođen WC, parking za osobe s invaliditetom i slično. Većina objekata je nepristupačna za osobe u invalidskim kolicima.  Nisu postojale dostupne informacije o pristupačnosti objekata za osobe koje se kreću uz pomoć invalidskih kolica što je uvelike otežavalo plan izlaska. Upravo zbog toga Stipo Margić koji je ujedno i osoba s invaliditetom i njegov kolega Mijo Matijević osnovali su udrugu „Liberato“. Preko projekta osmislili su aplikaciju preko koje su dostupne sve informacije o pristupačnim lokacijama za osobe s invaliditetom. Kada se klikne na interaktivnu mapu I pronađe grad Split na mapi prikazuju se objekti u gradu. Kada se klikne na objekt prikažu se dostupne informacije o tome ima li objekt rampu, stepenice, prilagođen WC i slično. Svaki objekt dobije jedno od tri svjetla kao na semaforu, crveno (nepristupačno), žuto (pristupačno uz pomoć) ili zeleno (u potpunosti pristupačno) kako bi osobe s invaliditetom znale što mogu očekivati.

Nakon mapiranja grada Splita, počelo se raditi na mapiranju grada Trogira u suradnji sa Udrugom tjelesnih invalida TOMS. To je bio proces, bilo je potrebno proći cijelu staru gradsku jezgru, porazgovarati s vlasnicima objekata, fotografirati ulaz u objekt i ispuniti kratki upitnik. Nakon stare gradske jezgre anketiranje prošireno je na Travaricu, dio Ćiova, put policije I rubnih dijelova Trogira. Svi prikupljeni podatci proslijeđeni su  udruzi Liberato. Prikupljeni podaci implementirani su u interaktivnu mapu koja je svima dostupna na https://map.udruga-liberato.hr/?city=trogir .

Izuzetno nam je drago što je Udruga tjelesnih invalida TOMS sudjelovala u implementaciji interaktivne mape za osobe s invaliditetom. Ta će se mapa nastaviti ažurirati i razvijati

Stoga pozivamo sve zainteresirane građane da udruzi „Liberato“ pošalju potrebne podatke za unaprjeđenje interaktivne mape za osobe s invaliditetom kako bi zajedno  olakšali, kako turistima s invaliditetom tako i našim sugrađanima s invaliditetom pristup potrebnim informacijama vezanim za pristupačnost objekata u Trogiru i šire.

Skip to content