Hrvatski savez udruga tjelesnih invalida (HSUTI) sudjeluje u programu francuske udruge ‘Građani neba’ koja okuplja osobe s invaliditetom.
Riječ je o projektu u kojemu su mlade osobe s invaliditetom u pet hrvatskih gradova imale prigodu iskusiti letenje u lakim sportskim letjelicama. Pravo na sudjelovanje imalo je po deset mladih s invaliditetom iz svake udruge, a svaki letač je morao donijeti ispunjenu izjavu liječnika da smije letjeti i potpisanu izjavu roditelja da se dijete smije fotografirati i fotografije mogu biti korištene za web. Raspored letenja je bio sljedeći: 20. svibnja u Zagrebu, 22. svibnja u Sinju, 23. svibnja u Zadru, 24. svibnja u Puli te 25. svibnja u Vrsaru.
Udruga tjelesnih invalida TOMS je sudjelovala u ovom projektu u Sinju 22. svibnja 2015. godine. Šestero članova je letjelo u lakim letjelicama iako je udruga pozvala više. Članovi su sa iščekivanjem čekali odlazak u Sinj. Kad su stigli na sportski aerodrom Sinj prvi izazov im je bio nacrtati „kako sebe vide u letjelici“ sa flomasterima. Većina članova pokušali su preskočiti crtanje braneći se da ne znaju crtati, međutim to nikome nije pošlo za rukom, francuzi su inzistirali na crtežu i svatko je nacrtao svoje umjetničko djelo i prilikom crtanja se dobro zabavio. Tijekom prijave za letenje od članova su uzimani podaci o visini, težini i zdravstvenom stanju. Po dvoje članova ulazilo je u letjelicu. Letenje nije dugo trajalo zbog loših vremenskih prilika, naime većinu dana padala je kiša. Usprkos tome članovima je to bilo neopisivo iskustvo koje će još dugo pamtiti ne događa se svaki dan da imaju priliku sjediti u maloj letjelici gledati polja, kuće, rijeke i brda sa tolike visine i osjećati lagane vibracije koje stvara vjetar.. Pri završetku letenja svako od njih morao je ponovno crtati. Ovaj put su nacrtali kako im je bilo u letjelici i što su sve vidjeli iz zraka.

Categories: 2015

Skip to content